🗞️ blog
Bon acolliment de la I Jornada de l'Institut de Musicologia Pau Villalonga "Reptes actuals de la musicologia balear"
5 de febrer de 2023.
El passat dissabte dia 4 de febrer es va celebrar a la Partituroteca i Centre de Documentació Musical de la UIB la I Jornada de l'Institut de Musicologia Pau Villalonga (IMPV). Organitzada per aquesta mateixa institució, i ha comptat amb l’assistència d’una quarentena de persones vinculades a la musicologia a les Illes Balears.
El passat juliol del 2022 es va reactivar aquesta associació, que portava uns anys sense activitats públiques. El nou president és Antoni Llofriu-Prohens, el tresorer Joan Toni Ballester, la secretària Inès Burguera i vocal Bàrbara Duran. Durant aquest període s'han iniciat diverses activitats, com l'organització d'aquestes primeres jornades i el procés de recatalogació dels fons musicals de l'arxiu musical de l'Arxiu Capitular de Mallorca.
Aquestes jornades han comptat amb la ponència inaugural a càrrec de Romà Escalas sobre l'estudi i transcripció de l'Himnari SMV 62 de la Seu de Mallorca i la presentació del llibre Aportacions de les Balears a la primera musicologia espanyola, de Bàrbara Duran i Eugènia Gallego, un volum dedicat a la memòria de Mn. Joan Parets, un dels fundadors de l’IMPV. Així mateix, un altre dels fundadors, Joan Company (director de la Partituroteca i dels Cors UIB) va donar la benvinguda als assistents acompanyat d’Antoni Llofriu-Prohens, president.
La temàtica d'aquesta jornada coordinada pels musicòlegs esmentats, membres de la junta rectora, ha girat al voltant del títol Reptes actuals de la musicologia balear. Per a aquesta primera ocasió s’ha comptat amb les comunicacions de Jordi Alomar, Joan Toni Ballester, Jaume Bueno, Inès Burguera, Amadeu Corbera, Dra. Bàrbara Duran, Dra. Aina Escobar, Dra. Eulàlia Febrer, Dra. Eugènia Gallego, Pilar Gastou, Antoni Llofriu, Pedro López, Ginebra Olives, Jordi Orell, Carme Sánchez, Maria del Mar Trias, Dr. Francesc Vicenç i Marina Viedma.
#musicologia #institutpauvillalonga #musicologiaillesbalears #impv #Ijornadesimpv
Nadal del 2022, Cantem Nadales, amb Projecte Assac
14 de novembre de 2022.
Cantem nadales és el proposta del grup, és un espectacle adreçat per a tots els públics, pensat per a celebrar el calendari nadalenc mallorquí i la Diada de Mallorca. Pretén reviure cançons la nostra terra relacionades amb aquests esdeveniments tradicional. Reivindiquen també les nadales d’autors contemporanis i les barregen amb les cançons d'arrel popular i tradicional.
CALENDARI:
❄️10 de desembre, 18’00h. A l’Encesa de llumets de Nadal i Mercadet de Nadal de Pina
❄️17 de desembre, 18.00h. Cantarem Nadales al Mercadet de Nadal de Sencelles
❄️18 de desembre, 19.00h la liarem a l’Espai Sus Cultura (Palma)
❄️23 de desembre, Cantem Nadales a Costitx, horari a confirmar
2023
❄️ 7 de gener, Xicolatada a Mancor de la Vall, detalls a confirmar
Atentament,
El dimoni escuat 👹
Tota la informació del grup la trobareu a:
https://sites.google.com/view/projecte-assac/inici?authuser=0
AJUDA IMPORTANT! Instruments furtats a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i no tornats a Objectes perduts.
10 de novembre de 2022. Actualitzat el 12/11/22 a les 17.10h
PER FAVOR, QUALSEVOL AJUDA, +34 665 875 448
El passat 4 de novembre de 2022 vaig viatjar per feina a Catalunya. A Plaça Catalunya vaig agafar el ferrocarril S1 (direcció Sabadell Parc del Nord) de les 12.50 hores i vaig baixar a Valldoreix sense la meva maleta de viatge, me la vaig oblidar a dintre del comboi.
La maleta estava situada a sobre del meu seient, aquesta era negre amb rodes (de viatge, dimensió cabina d’avió).
De seguida vaig fer pública la meva pèrdua a través de Twitter i durant aquests dies la notícia ha tingut una gran repercussió entre el sector de músics catalans cosa que vull agrair-vos molt. Si algú troba la maleta o algun instrument serà gràcies a tots els que hi heu posat una mica d'esperança.
A dintre hi portava instruments musicals de molt de valor, ja que són les meves eines de treball, diners en efectiu i roba per passar uns dies.
5 DE NOVEMBRE vaig dirigir-me a Mossos d’Esquadra de Santa Coloma de Gramenet per a formalitzar la denúncia.
7 DE NOVEMBRE a través d'un formulari web, envio una consulta a Ferrocarrils de la Generalitat on exposo el succés. A hores d'ara no he obtingut cap resposta per escrit.
9 DE NOVEMBRE vaig rebre una telefonada des de FGC, em vàrem comunicar que revisant les imatges van captar com jo entrava amb la maleta i ha Valldoreix no sortia amb ella, i que també, gràcies a les càmeres interiors, captaren un individu que furta la maleta a la darrera estació, Sabadell Parc del Nord.
10 DE NOVEMBRE informo a la Policia Local de Sabadell a través de telèfon del succés i insisteixo en que rebin aquestes imatges i m'ajudin. Tal com me sol·liciten, els envio la denúncia a traves del correu electrònic.
Relació d'instruments musicals i materials que portava a la maleta:
Xeremies (sac de gemecs): Model Xeremiers de sa Calatrava, sense signar. Material, fusta de ginjoler i acer inoxidable.
L'instrument estava totalment desmuntat i portava un tela verda com la de la imatge superior
Grall mallorquí sense signar, de fusta de granadillo, amb una veta a la part inferior de l'instrument (no s'observa a la imatge inferior). Tonalitat de Re
Grall català sense signar. Treballat en fusta d'ametller. A la imatge inferior s'hi aprecien dues característiques més: el forat de Re està rectificat i el forat de Mi té uns desperfectes de la pròpia fusta.
Flabiols mallorquins: tres flabiols construïts per l'artesà Guillem Horrach, GH (a la part posterior de l'instrument) (no enumerats)
Flabiol de plàstic de color blau. En do natural.
Flabiol de fusta de granadillo amb una veta a la part del darrere amb virolles de llautó, portava una retxa a la virolla inferior. En do natural
Flabiol de granadillo, virolles de llautó. En Do#
Tarota de l'artesà Xavier Orriols. Era una tarota de fusta de ginjoler, tenia una sèrie de cruis reparats, clarament visibles.
Estoig amb una quantitat molt nombrosa d'inxes per a xeremies i altres elements indispensables per a fer-les funcionar.
També i portava una sèrie d’objectes personals com carregadors de telèfon i tauleta, una targeta bancària (únic document amb el meu nom) i una quantitat important de diners en efectiu.
IMATGES DELS INSTRUMENTS:
Flabiol mallorquí de fusta de granadillo amb una veta a la part del darrere (no es veu a la imatge), virolles de llautó, portava una retxa a la virolla inferior i la marca pròpia del constructor a la part superior. Tonalitat: do natural
Grall català sense signar. El forat de Re està rectificat i el forat de Mi té uns desperfectes de la pròpia fusta.
Grall mallorquí sense signar de fusta de granadillo, amb una veta a la part inferior de l'instument (no s'observa a la imatge). Tonalitat de Re
Xeremies (sac de gemecs) estava totalment desmuntat per peces i portava un tela verda com la de la imatge superior
La notícia apareix a diversos mitjans de comunicació com Nació Digital (8/11/22) i Ràdio Sabadell (12/11/22)
#xeremies #sacdegemecs #tarota #flabiol #objectesperduts #usuarisFGC #ferrocarrilsgeneralitatcatalunya #fgc #candidtrujillopons #sabadell
Arxiu històric de la UIB: noves referències a la música d'arrel tradicional
1 de novembre de 2022
Fa cosa d'un parell d'hores, en Miquel Amengual Bibiloni Miquel de la Mel, historiador i activista cultural m'ha fet arribar un enllaç del qual me'n va estar parlant.
Es tracta de dues cintes que fa poc han donat a la llum i que podreu escoltar. Entre diverses carpetes hi trobareu la carpeta 102 titulada Sonadors de Mallorca on hi consten les següents entrevistes:
Francesc Mas Mestre "l'amo en Xesc de Son Cloquis", 75 anys
Pere Magraner Bernat "Coc", 76 anys
Andreu Comas "Andreu David", 54 anys
Antoni Pou Miralles "de Sa Torre", 71 anys
També i trobareu entrevistes a vells Cossiers d'Alaró, d'abans de la recuperació del 1992 o una entrevista a la cantadora Madò Buades i ha diversos glosadors.
Entre moltes coses interessants, sentireu anomenar personatges molt destacats de la música i la cultura d'aquest segle passat i d'aquest principi de segle com Biel Caragol, Biel Majoral, Josep Rotger, Pep Toni Rubio o Francesc Vallcaneras.
#uib #arxiusonor #musicatradicional #mateixes #xeremiers #tonades #guitarró #cantadors #cossiers
Refundació del IMPV, Institut de Musicologia Pau Villalonga
2 de juliol de 2022
L’IMPV va néixer el 27 de novembre de 1986. Va ser fundat per un grup d'investigadors i interessats en la cultura i la història musical de Mallorca i tenia com a principal finalitat el fet de promoure i fomentar la investigació musicològica en tots els seus aspectes fent especial atenció al patrimoni musicològic de les Illes Balears.
La primera junta directiva la va formar: Francesc Xavier Carbonell, president; Joan Segura Aguiló, secretari; Jaume Bosch Oliver, tresorer; i els vocals Joan Company i Florit, Pere Estelrich Massutí, Biel Massot Muntaner, Toni Mulet i Barceló, Arnau Reynés i Florit, Joan Parets Serra i Francesc Crespí i Cañellas.
Aquell Institut va tenir una durada limitada i va realitzar actuacions concretes especialment en el camp de la catalogació.
Fa uns mesos un grup de musicòlegs vàrem decidir revifar aquesta institució davant la manca d’un espai organitzat que serveixi de punt de trobada per als estudiosos de la música i amb la intenció de:
Promoure i fomentar la investigació musicològica, essent objecte d'especial atenció l'estudi del fet musical a les Illes Balears en tots els seus aspectes fomentant el treball interdisciplinari.
Establir relacions i col·laborar amb institucions rellevants en el camp de la recerca (etno)musicològica i camps afins.
Ésser assessor, interlocutor o àrbitre en el camp de la recerca (etno)musicològica a les Illes Balears.
Divulgar el patrimoni musical contingut a centres de documentació de les Illes Balears.
Per tot això, la junta provisional formada per: Antoni Llofriu Prohens, president; Inès Burguera Cremades, secretària; Joan Antoni Ballester Coll, tresorer; i Bàrbara Duran Bordoy, vocal; que s’ha encarregat de fer una revisió dels estatuts de l’IMPV a fi d’adaptar-los a la normativa actual així com de realitzar les inscripcions de l’IMPV als registres pertnents.
Arribats a aquest punt, aquesta junta directiva plantejà una trobada de totes aquelles persones interessades en la cultura i la història musical de les Illes Balears i els emplaça a una trobada el passat 2 de juliol a les 11:00 al Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor on es presentaren els estatuts revisats, s'establí un procés de associament a l’IMPV i es plantejaren línies d'actuació de l’IMPV.
#musicologia #institutpauvillalonga #musicologiaillesbalears #impv
IV Conferència Internacional de la Cornamusa, IV International Bagpipe Conference
2 de maig de 2018
#InternationalBagpipeConference #IBO #IBO2018 #cornamusa #cornamuse #bagpipes #xeremies #gaita